Milli bomba neden desteklenmedi?

Füzesiz uçak düşürmede kullanılabilecek, bilgisayar ve elektrik sistemlerini uzaktan yakabilecek ‘elektromanyetik bomba’ teknolojisi Süleyman Demirel Üniversitesi’nde milli imkanlarla üretildi. 2012’den sonra, ülkenin savunma gücüne katkı sağlamak amacıyla, ilgili tüm kurumlara sunulan projeye devlet destek vermedi. Projeyi yürüten Prof. Dr. Lütfi Öksüz, “Bu dışarıdan alınabilecek bir teknoloji değil. Desteklenmemesi çok garip. Anlayamıyorum” dedi.

ÜRÜN DİRİER

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz ve ekibinin geliştirdiği ‘elektromanyetik bomba’, hava saldırıları, terör saldırıları ve siber savaşta kritik öneme sahip bir teknoloji. Bu kablosuz teknoloji ile uçaklar füzesiz vurulabilecek, bombalar uzaktan imha edilebilecek ve istendiğinde bir ülkenin tüm elektrik ve bilgisayar sistemi çökertilebilecek. Özellikle ABD, Rusya ve Çin’de ilerlemiş olan elektromanyetik bomba çalışmalarının ülkemizdeki ilk örneği ise Prof. Öksüz ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Savunma alanında son derece önemli bir yere sahip olan bu teknoloji 5 yıldır atıl vaziyette.

LÜTFÝ ÖKSÜZ
PROF. LÜTFİ ÖKSÜZ

Elektomanyetik bomba nedir, nasıl çalışır biraz bahseder misiniz?

Elektromanyetik bomba yüksek frekans ve yüksek güçte üretilen, insanların hissedemediği ve insanlara zarar vermeyen bir bomba. Yani öyle bir bomba düşünün ki, yanınızda patlıyor ama ses yok, gürültü yok, size zararı yok. Sadece ortamdaki elektronik eşyaları yakıyor. Genelde mikrodalga frekanslarında ve Gigawatt üzeri güçlerde dizayn edilirler. Uyduları, uçakları, el yapımı patlayıcıları, elektronik cihazlar, bilgisayar sistemlerini hatta bir ülkenin toptan elektrik sistemini bu tür elektromanyetik bomba sistemleriyle yakabilirsiniz.

HER ÜLKE BU SİSTEMLERİ KENDİSİ GELİŞTİRMELİ

Bu icadı ne kadar sürelik bir çalışma sonunda ve ne zaman yaptınız?

2007’den itibaren üzerinde teorik ve deneysel olarak çalıştığımız bir konu. Bu bir icat yani yeni bir şey değil. ABD, Rusya, Çin gibi savunma teknolojileriyle öne çıkan ülkeler bu konuda ciddi harcamalar yapıyorlar. Biz de üniversitemiz imkanlarıyla 2010 yılında başladığımız sistemi yaklaşık bir yıllık çalışma sonucunda 2011’de kurduk. Bu 5 yıl içerisinde ülkenin kullanımına sunulması için çok uğraştık, geliştirilmesi için çeşitli kurumlardan destek istedik. Ancak alamadık. Bu tür sistemler yurtdışından satın alabileceğiniz şeyler değildir. Her ülke böyle kritik sistemleri kendisi geliştirmelidir.

LÜTFÝ ÖKSÜZ

Bu teknolojinin dünyadaki örnekleri ne aşamada?

ABD, Rusya ve Çin 1950’lerden beri bu sistemler üzerine çalışıyor. Bu çalışmalar için çok büyük paralar ayırıyorlar. Biz bugun Gigawatt çalışacağız derken ABD’de Terawatt’lık sistemler kurulup geliştiriliyor. Bizim çalışmamız ise ülkemiz açısından ilk olan bir örnektir.

Elektromanyetik bomba nerelerde ve ne amaçlarla kullanılabilir?


Elektromanyetik bomba uçak ve uyduları hiçbir füze, kimyasal madde ya da yakıt kullanmadan düşürebilir. Güneydoğu’daki mayınlı araziler ve el yapımı bombalar uzaktan patlatılabilir. Elektrik, bilgisayar ve iletişim sistemleri göçertilebilir. Düntya artık siber savaş çağına girdi. Bu savaşta kullanılacak en etkin silah elektromanyetik bombalardır.

LİYAKAT SORUNU VAR

Şimdiye kadar devletten bu konuda bir destek görmediniz. Geçtiğimiz yıllar içerisinde neler yaşadığınızı anlatabilir misiniz?

Uzun uğraşlarımızın ardından 2012’den sonra Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve ASELSAN’dan yetkililer geldi birer birer. Genelkurmay ve Hava Kuvvetleri’ne de sunumlar yaptık. Malesef hiçbir destek göremedik. Türkiye’de sistem sorunu var. Ulusal politika sorunu var. Organizasyon sorunu var. Hayalgücü sorunu var. Verimli kullanılmayan savunma sanayi paraları oldukça fazla. Liyakat sorunu var, görevini anlamama sorunu var. Yani biz projeyi anlatmakta bile zorlanıyoruz, yetkili kişi anlamıyor anlatılanları. Sonuç olarak ülkemiz açısından son derece kritik olan bu teknolojinin milli olarak bir an önce üretilmesi gerekmekte. Biz çalışmışız, yaptık diyoruz ama ilgi ve destek görmüyoruz.

Yorum bırakın